sailors6.png

Westend Sailors katsastustoiminta 

Venepaikka WS:n laiturissa tai poijussa edellyttää, että katsastus on suoritettu ajallaan. Myös seuramme lipun ja viirin käyttö edellyttää veneen katsastamista riippumatta veneen säilytyspaikasta.

Seura hoitaa jäsenien veneiden katsastuksen keväisin järjestettävinä katsastusiltoina. Katsastus suoritetaan Kalliorannan laiturissa Lyökkiniemessä.

Sammutin on lain mukaan tarkastettava joka vuosi, siksi WS pyrkii myös järjestämään sammutinhuollon paikalle ainakin yhtenä katsastusilloista.

Katsastus jakautuu kahteen osaan:

  • Vuosikatsastus liittyy lähinnä veneen varustukseen ja sen toimintakunnon tarkastukseen, vene tarkastetaan vedessä.

  • Peruskatsastus tehdään pääsääntöisesti viiden vuoden välein, ja se tehdään veneen ollessa telakoituna. Peruskatsastusta vastaava tarkastus on hyvä tehdä itse vuosittain kevätkunnostuksen yhteydessä.

Katsastustoimintaa ylläpitää Suomen purjehdus ja veneily ry, (SPV). Katsastuksen lähtökohtana on veneilijöiden oma turvallisuus ja turvallisuusmyönteinen ajattelu. Vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetuille veneille alennuksia vakuutusmaksuista.

Lisätietoa katsastuksesta löydät SPV:n sivulta: http://www.spv.fi/sv/katsastus

SPV:n katsastusvaatimukset: http://www.svel.fi/katsastus/kasikirja.pdf

Westend Sailorsin katsastusmiehet ovat:

Timo Kovanen (katsastuspäällikkö)
Risto Kekäläinen

Tapio Heikkilä
Lars Hongelin
Antti Nurminen
Juha Venho
Juha Helin

Venekatsastus ei ole viranomaisvaatimus, vaan venekatsastussäännöt ovat veneilyliittojen ylläpitämiä. Laki kuitenkin vaatii seuraavaa:

  • Jos vene on varustettu moottorilla tai vene on yli viiden metrin pituinen purjevene, on mukana oltava seuraavat käyttökuntoiset varusteet:
  • kaikille veneessä oleville hyväksytyt pelastusliivit tai kelluntapukineet, jotka vastaavat henkilön painoa ja kokoa
  • tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri)
  • airot, mela tai ankkuri köysineen
  • valmistusajankohdasta alle vuoden vanha tai enintään vuoden välein tarkastettu käsisammutin, joka on teholuokaltaan vähintään 8A 68B, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisäkone tai yli 25 kW perämoottori. Vesiskootterissa ei liikenneasetuksen mukaista käsisammutinta edellytetä.

Lisätietoa varusteista Trafi:n sivuilta: http://www.trafi.fi/veneily/veneilyturvallisuus